Programa
Gestió i programació de festivals de cinema
Objectius
Conèixer el funcionament dels festivals de cinema a escala nacional i internacional. Aprendre a gestionar i programar un festival, des de la selecció de pel·lícules fins a la logística i el màrqueting. Desenvolupar habilitats per gestionar patrocinis, finançament i col·laboracions. Entendre l’impacte cultural i econòmic dels festivals de cinema.
Continguts
Introducció als festivals de cinema
- Tipologies de festivals: Classe A, temàtics, regionals, d’autor, indústria.
- El paper dels festivals en la circulació de pel·lícules i talent.
- Principals festivals internacionals (Cannes, Berlín, Venècia, Sundance, Toronto).
- El panorama dels festivals a Espanya i Catalunya (Sitges, San Sebastián, D’A, L’Alternativa).
Creació i gestió d’un festival
- Planificació i estructura organitzativa d’un festival.
- Models de finançament: subvencions, patrocinis, crowdfunding, tiquets.
- Captació de patrocinadors i col·laboracions amb institucions culturals.
- Logística: localitzacions, projeccions, necessitats tècniques i recursos humans.
Programació i selecció de pel·lícules
- Criteris de selecció de films i equilibris en la programació.
- Relació amb distribuïdors, agents de vendes i productores.
- Convocatòries de pel·lícules: com rebre i avaluar propostes.
- Curadoria i línies editorials en festivals independents i especialitzats.
Gestió de convidats, jurats i esdeveniments paral·lels
- Organització d’un jurat i premis en un festival.
- Atenció i gestió de talent (directors, actors, productors).
- Planificació d’activitats paral·leles: tallers, debats, masterclasses.
- Protocol i logística en festivals de gran i petita escala.
Comunicació i màrqueting en festivals
- Estratègies de comunicació i captació de públic.
- Relació amb mitjans de comunicació i influencers del sector.
- Xarxes socials i campanyes digitals per a festivals.
- Com aconseguir impacte mediàtic i notorietat internacional.
Inclusió, diversitat i sostenibilitat en festivals
- Accessibilitat i diversitat en la programació i en l’experiència del públic.
- Festivals especialitzats en cinema inclusiu i social.
- Estratègies per reduir l’impacte ambiental (green festivals).
Estudi de casos i projectes pràctics
- Anàlisi de festivals de referència i nous formats innovadors.
- Workshop: disseny i gestió d’un festival fictici.
- Projecte final: creació d’un dossier complet per a un festival real o imaginari.
Premsa, comunicació i màrqueting cinematogràfic
Objectius
L’assignatura de Premsa, Comunicació i Màrqueting Cinematogràfic es centra en les estratègies i eines necessàries per gestionar la comunicació i la promoció de projectes cinematogràfics, tant a nivell de producció com de distribució.
Continguts
Introducció a la Comunicació Cinematogràfica
- Història de la comunicació cinematogràfica: Anàlisi de com ha evolucionat la comunicació en el cinema des dels seus inicis fins a l’actualitat.
- Tipologies de comunicació en el cinema: Diferenciació entre la comunicació interna (dins de la indústria) i la comunicació externa (al públic i mitjans de comunicació).
Eines i Estratègies de Comunicació
- Rellevància dels mitjans de comunicació: Com utilitzar els mitjans tradicionals (premsa escrita, ràdio, televisió) i els mitjans digitals (xarxes socials, blogs, influencers, etc.) per a la promoció de pel·lícules.
- Redacció de comunicats de premsa i materials promocionals: Aprendre a crear comunicats i dossiers de premsa atractius per a la difusió d’un projecte cinematogràfic.
- Gestió de la imatge pública dels cineastes: Estratègies per gestionar la imatge i la percepció pública d’un director, actor o productor.
Màrqueting Cinematogràfic
- Estratègies de màrqueting de pel·lícules: Com crear una campanya de màrqueting efectiva per una pel·lícula, incloent la selecció de públic objectiu, el desenvolupament de continguts visuals, tràilers, pòsters, etc.
- Màrqueting en línia: Utilització de les xarxes socials i altres canals digitals per promoure el cinema, creant comunitats de seguidors.
- Distribució i estratègies de llançament: Anàlisi de com distribuir una pel·lícula a nivell nacional i internacional, com planificar l’estrena i les accions promocionals que la complementen.
- Màrqueting relacional: Creació de relacions a llarg termini amb el públic, mitjans i col·laboradors clau.
Relacions Públiques en el Cinema
- Rellevància de les relacions públiques: Com construir una bona relació amb els mitjans, cineastes, distribuidors i altres agents de la indústria.
- Relació amb la premsa especialitzada i generalista: Estratègies per gestionar la relació amb crítics de cinema, periodistes i altres professionals del sector.
- Organització d’esdeveniments: Com gestionar la comunicació d’esdeveniments com rodes de premsa, premieres, festivals de cinema, etc.
Gestió de Crisis i Imatge Pública
- Gestió de crisis en la indústria cinematogràfica: Eines per a la resolució de conflictes o problemes d’imatge pública en el món del cinema.
- Estrategies de comunicació de crisi: Com gestionar situacions delicades (problemes amb actors, escàndols, cancel·lacions, etc.) i mantenir una bona imatge del projecte o de l’equip.
Cinema i Xarxes Socials
- Comunicació en xarxes socials: Anàlisi de com les plataformes com Instagram, Twitter, TikTok, YouTube, entre d’altres, són eines essencials per la comunicació i màrqueting cinematogràfic.
- Creació de contingut audiovisual per a xarxes: Tècniques per crear vídeos curts, memes, stories i altres formats atractius per a la promoció de pel·lícules.
Estudis de Cas
- Anàlisi de campanyes cinematogràfiques exitoses: Estudi de les estratègies que han tingut èxit a l’hora de promocionar pel·lícules.
- Exemples de crisis de comunicació i gestió de la imatge pública: Estudi de situacions de crisi i com es van gestionar.
Mercats Internacionals i Distribució Global
- Distribució internacional: Com adaptar la comunicació i les estratègies de màrqueting per a diferents mercats internacionals.
- Festivals de cinema i la seva importància per a la comunicació i màrqueting: Com participar i comunicar-se amb el públic i els mitjans a través de festivals internacionals com Cannes, Venècia, Sundance, etc.
Tendències Actuals en la Comunicació Cinematogràfica
- Cinema digital i el canvi en les estratègies de màrqueting: Impacte de les plataformes de streaming i el cinema digital en la promoció de pel·lícules.
- Influencers i màrqueting d’influència: Com les estrelles de les xarxes socials poden jugar un paper clau en la promoció de pel·lícules.
Distribució de curtmetratges i llargmetratges
Objectius
L’assignatura de Distribució de Curtmetratges i Llargmetratges se centra en els processos, estratègies i canals per a la difusió i comercialització de pel·lícules a diferents nivells. Els objectius d’aquesta assignatura són proporcionar als estudiants els coneixements necessaris per entendre com arribar als públics més amplis possibles i com gestionar la distribució de manera eficient per maximitzar l’impacte de les obres cinematogràfiques.
Continguts
Comprendre els processos de distribució cinematogràfica
- Coneixement de la cadena de distribució: Entendre els diferents passos que segueix una pel·lícula des de la producció fins a l’estrena i la seva disponibilitat en diferents formats i plataformes.
- Diferències entre distribució de curtmetratges i llargmetratges: Analitzar les particularitats i les estratègies que s’han de tenir en compte a l’hora de distribuir un curtmetratge en comparació amb un llargmetratge.
Analitzar els diferents canals de distribució
- Distribució tradicional i alternativa: Estudiar els canals tradicionals de distribució com els cinemes, televisió, DVD, etc., i les opcions més modernes com les plataformes de streaming, distribució digital, i festivals.
- Plataformes digitals i de streaming: Conèixer les estratègies per distribuir films en plataformes com Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, etc.
- Festivals de cinema com a punt de distribució: Entendre com els festivals poden ser una plataforma clau per a la distribució d’una pel·lícula, especialment en el cas de films independents i curtmetratges.
Estudiar els drets de distribució i aspectes legals
- Gestió de drets de distribució: Aprendre sobre els drets de distribució, com negociar els drets territorials, de formats, i els drets de doblatge o subtitulació.
- Contractes i licències: Entendre els aspectes legals involucrats en la distribució, com la negociació de contractes amb distribuïdors i plataformes.
- Gestió d’atribucions i drets d’autor: Conèixer la legislació relacionada amb els drets d’autor en el context de la distribució cinematogràfica.
Desenvolupar estratègies de màrqueting per a la distribució
- Creació de campanyes de màrqueting per a la distribució: Analitzar com crear i implementar una estratègia de màrqueting efectiva per a la distribució de la pel·lícula, des de l’estrena fins a la comercialització a llarg termini.
- Rellevància de les xarxes socials i el màrqueting digital: Estudiar les eines digitals i les xarxes socials com a canals importants per a la promoció de pel·lícules.
- Rellevància de la premsa i les crítiques: Aprendre a gestionar la relació amb els mitjans de comunicació, els crítics i les previsions per generar visibilitat i bona recepció de la pel·lícula.
Explorar models de distribució independents
- Distribució directa al públic: Analitzar com els cineastes poden distribuir les seves pel·lícules de manera independent, utilitzant canals com el finançament col·lectiu (crowdfunding), estrenes en línia, projeccions privades, etc.
- Festivals independents i circuits alternatius: Examinar com els festivals independents poden ser essencials per donar visibilitat a produccions amb baix pressupost.
- Autodistribució: Analitzar els avantatges i desafiaments de distribuir una pel·lícula de manera independent, sense la intermediació de distribuïdors tradicionals.
Conèixer els models de negoci en la distribució cinematogràfica
- Model de negoci de la distribució cinematogràfica: Estudiar els diferents models de negoci implicats, com la distribució per taquilla, per televisió, pel·lícules a la carta, subscripció mensual (SVOD), publicitat (AVOD), etc.
- Distribució de pel·lícules en diferents mercats i regions: Analitzar les estratègies de distribució per a mercats internacionals i regionals, incloent l’adaptació de continguts per a diferents audiències culturals i lingüístiques.
Desenvolupar habilitats en la gestió d’esdeveniments de distribució
- Gestió d’estrenes i esdeveniments: Aprendre com gestionar esdeveniments de llançament, com estrenes i projeccions especials, per generar interès i atreure audiència.
- Projeccions en festivals i espais alternatius: Analitzar la importància de la distribució en festivals de cinema i altres esdeveniments especials com una manera de donar visibilitat a les pel·lícules.
Avaluar l’impacte de la distribució en l’èxit de la pel·lícula
- Anàlisi d’audiència i rendiment: Estudiar com la distribució influeix en l’èxit de la pel·lícula, com es mesura el rendiment a les taquilles, en plataformes digitals, i a nivell internacional.
- Mediació de la crítica i les reaccions del públic: Aprendre com l’opinió crítica i la recepció del públic afecten els resultats de la distribució.
Novetats i tendències en distribució cinematogràfica
- Novetats en la distribució digital: Estudiar les tendències emergents en la distribució de pel·lícules, com les noves plataformes, models híbrids de distribució, o la influència del mercat de les sèries de televisió.
- Impacte de les tecnologies emergents: Analitzar l’impacte de les noves tecnologies, com la realitat virtual (VR) o les pel·lícules interactives, en els processos de distribució.
Conservació i gestió del patrimoni fílmic: arxius fílmics
Objectius
L’objectiu de l’assigantura Conservació del Patrimoni Fílmic i Arxius Fílmics és proporcionar als estudiants els coneixements i les habilitats necessàries per a la conservació i gestió de pel·lícules i altres materials cinematogràfics, entenent tant els aspectes tècnics com els ètics i legals implicats. La conservació del patrimoni fílmic és fonamental per mantenir la memòria històrica del cinema i garantir que les futures generacions tinguin accés a aquesta part essencial de la nostra cultura.
Continguts
Coneixement i Valorizació del Patrimoni Fílmic
- Entendre el valor cultural i històric del patrimoni fílmic: Analitzar com les pel·lícules i altres materials cinematogràfics formen part del patrimoni cultural i quina importància tenen per a la memòria col·lectiva i la història del cinema.
- Diversitat del patrimoni fílmic: Identificar els diferents tipus de materials que componen el patrimoni fílmic, com pel·lícules, curtmetratges, documentals, notícies, publicitat, metratges inèdits, etc.
- Patrimoni fílmic com a testimoni històric: Estudiar com les pel·lícules reflecteixen l’evolució social, cultural i política de les èpoques en què van ser produïdes.
Principis i Eines de Conservació
- Principis bàsics de la conservació: Analitzar les tècniques bàsiques per a la conservació de pel·lícules i materials cinematogràfics, incloent-hi la manipulació, l’emmagatzematge i la restauració.
- Condicions de conservació òptimes: Conèixer les condicions adequades d’humitat, temperatura i llum per evitar el deteriorament dels materials fílmics.
- Arxius fílmics i centres de conservació: Estudiar com es gestionen els arxius fílmics, quins tipus d’institucions (arxius nacionals, cinemateques, museus de cinema, etc.) estan involucrades en la conservació i quines implicacions té aquest treball.
Tipus de Materials Fílmics i els Seus Riscos
- Formats de pel·lícules i suports fílmics: Analitzar els diferents formats de pel·lícules (35mm, 16mm, pel·lícules en vídeo, pel·lícules digitals, etc.) i com cada un té les seves pròpies característiques de conservació.
- Deteriorament i riscos per a la conservació: Identificar els factors que poden provocar el deteriorament del material fílmic, com l’envelliment del cel·luloide, la descomposició química, els danys físics i les condicions ambientals inadequades.
- Restauració de pel·lícules (teòric): Aprendre sobre les tècniques de restauració de films deteriorats, incloent-hi la restauració digital i la recuperació de metratges perduts o danyats.
Metodologies i Tècniques de Restauració
- Restauració física vs. restauració digital: Comparar les tècniques de restauració manual de pel·lícules (reparació de pel·lícules danyades, neteja, estabilització) amb les tècniques digitals (restauració a través de programari de correcció d’imatge i so).
- Tecnologies d’última generació en restauració: Estudiar les noves tecnologies que ajuden a la restauració fílmica, com l’ús de la intel·ligència artificial, la correcció de colors, la digitalització en alta definició, etc.
- Ètica i criteris de restauració: Analitzar els dilemes ètics associats amb la restauració, com decidir fins a quin punt restaurar un film sense alterar la seva essència original.
Gestió d’Arxius Fílmics
- Organització d’arxius fílmics: Aprendre com s’organitzen els arxius de pel·lícules i com es categoritzen segons les seves condicions, importància històrica o altres criteris específics.
- Inventari i catalogació de materials: Conèixer els processos per inventariar i catalogar els films, incloent la creació de bases de dades i sistemes d’arxiu per facilitar la localització i consulta de films.
- Conservació de metadades: Estudiar la importància de les metadades associades a cada pel·lícula, com les dades de producció, director, data d’estrena i altres informació rellevant per a la conservació i posterior consulta.
Avaluació i Conservació de Formats Digitals
- Desafiaments dels formats digitals: Analitzar els reptes associats amb la conservació de formats digitals en comparació amb els formats analògics, incloent la obsolescència dels formats digitals i la necessitat d’actualitzar-los.
- Estrategies per a la conservació digital: Estudiar les estratègies utilitzades per preservar els arxius digitals a llarg termini, com la migració a nous formats i l’ús de còpies de seguretat i sistemes de preservació en el núvol.
Projectes de Conservació Internacional
- Iniciatives internacionals de conservació: Estudiar les organitzacions i programes internacionals dedicats a la conservació del patrimoni cinematogràfic, com la UNESCO, l’AFI (American Film Institute), la FIAF (Federation Internationale des Archives du Film), entre altres.
- Col·laboració entre cinemateques i arxius: Analitzar com diferents arxius i cinemateques col·laboren per preservar el cinema mundial i garantir l’accessibilitat als films en el futur.
Aspectes Ètics i Legals de la Conservació
- Drets d’autor i propietat intel·lectual: Estudiar els drets legals associats amb la conservació i distribució de pel·lícules antigues, incloent la gestió dels drets d’autor per a films que encara poden estar en vigor.
- Accés i difusió pública: Analitzar les implicacions legals i ètiques sobre l’accés públic a pel·lícules restaurades i el seu ús en exposicions, festivals i difusió pública.
Impacte Social de la Conservació Fílmica
- Educació i divulgació: Analitzar com la conservació del patrimoni fílmic pot ser utilitzada en activitats educatives i culturals per sensibilitzar la societat sobre la importància de preservar la història del cinema.
- Conservació i diversitat cultural: Estudiar com la preservació del cinema pot contribuir a la preservació de les cultures i identitats nacionals a través del temps.
Museografia i Cinema: El Cinema als Museus
Objectius
L’objectiu de l’assigantura Museografia i Cinema: El Cinema als Museus és oferir una visió interdisciplinària sobre com el cinema es pot exposar, conservar i reinterpretar en l’àmbit museogràfic. Permet als estudiants explorar tant la gestió cultural com l’experimentació artística en l’exhibició cinematogràfica.
Continguts
Introducció al diàleg entre museografia i cinema
- Definició de museografia i la seva relació amb el cinema.
- El museu com a espai narratiu: connexions amb el llenguatge cinematogràfic.
- Història del cinema als museus: de la conservació a la creació artística.
Cinema com a objecte museogràfic
- Conservació i restauració de films en institucions com la Cinémathèque Française i l’Academy Film Archive.
- El paper dels arxius fílmics i la preservació digital del patrimoni audiovisual.
- Museus de cinema al món: Museu del Cinema de Girona, Deutsche Kinemathek, Eye Filmmuseum, entre d’altres.
Exposicions i instal·lacions cinematogràfiques
- Tipologies d’exposicions amb cinema: retrospectives, exposicions immersives, instal·lacions audiovisuals.
- Anàlisi d’exemples reals: exposicions sobre Hitchcock, Kubrick, Varda, Cronenberg…
- L’ús de projeccions, hologrames i realitat virtual en el discurs museístic.
Curadoria i gestió d’exposicions cinematogràfiques
- Disseny i producció d’exposicions cinematogràfiques.
- Treball amb arxius, drets d’exhibició i llicències.
- El paper de les noves tecnologies en la museografia cinematogràfica.
El futur del cinema als museus
- Nous formats expositius: experiències interactives i narratives transmedia.
- L’impacte de la intel·ligència artificial i la realitat augmentada en les exposicions cinematogràfiques.
- Casos d’estudi: TeamLab Borderless, MoMA Film Exhibitions, Centre Pompidou.
Elaboració i Justificació de Subvencions en el Sector Audiovisual i Cultural
Objectius
L’assignatura Elaboració i Justificació de Subvencions en el Sector Audiovisual i Cultural ofereix eines essencials per accedir al finançament públic en l’audiovisual i la cultura. Mitjançant una combinació de teoria i pràctica, els estudiants adquiriran les habilitats necessàries per redactar, presentar i justificar subvencions de manera eficient.
Continguts
Introducció al Finançament Públic per a Projectes Audiovisuals i Culturals
- Tipus de finançament: subvencions, crèdits, coproduccions i patrocinis.
- Entitats gestores i línies d’ajut:
- ICEC (Catalunya): Suport a producció, desenvolupament, distribució i exhibició.
- ICAA (Estat espanyol): Ajuts per a llargmetratges, curts, desenvolupament i coproduccions.
- Programa MEDIA d’Europa Creativa: Suport a desenvolupament, coproducció i formació.
- Anàlisi de convocatòries i terminis.
Com elaborar una sol·licitud de subvenció
- Elements clau d’un projecte subvencionable: innovació, viabilitat i impacte cultural.
- Redacció d’una memòria de projecte: objectius, públics, planificació i impacte esperat.
- Elaboració del pressupost:
- Desglossament de costos.
- Justificació financera.
- Fonts de finançament i cofinançament.
- Annexos i documentació obligatòria.
Justificació de subvencions: Aspectes administratius i tècnics
- Procediments de justificació a l’ICEC, ICAA i MEDIA.
- Facturació, nòmines i justificació de despeses subvencionables.
- Elaboració d’informes de resultats i memòries tècniques.
- Control d’auditories i inspeccions.
- Errors freqüents i com evitar-los en la justificació econòmica.
Casos pràctics i simulacions
- Simulació de presentació d’una sol·licitud real.
- Exemples d’èxit i fracàs en la gestió de subvencions.
- Taller pràctic amb revisió de projectes i feedback.